Proiect SPIRE - Smart Post Industrial Regenerative Ecosystem
RoRomana EnEnglish 
logo.png
 • Baia Mare de sus
rss_yellow.png
Zona Metropolitana Baia Mare  »  Proiecte  »  SPIRE - Smart Post Industrial Regenerative Ecosystem

SPIRE - Smart Post Industrial Regenerative Ecosystem

SPIRE - Smart Post Industrial Regenerative Ecosystem

Consultați aici Strategia Metropolitană Verde și Masterplan 2050 de remediere a terenurilor poluate cu metale grele   Workshop comun proiecte AIR - BREAK SI SPIRE, online, data 09.02.2021. Detalii aici                                              Comunicat de presă 03.11.2021Programul de mentorat SPIRE - Vezi aici detalii
https://www.facebook.com/UIASPIRE/photos/a.122597035753828/452904932723035/
http://spire.city/index.php/mentoring/# https://www.greencluster.ro/files/Termeni_conditii_Program_mentora.pdf 


Proiectul SPIRE Baia Mare dorește combaterea poluării cu metale grele 
din zona orașului. ✅
Pentru ca aceste terenuri să fie regenerate, ele vor fi plantate cu 
scopul curățării solului.
Totodată proiectul dorește transformarea acestor spații în spații 
publice comunitare, să fie folosite și valorificate de comunitatea din 
care tu faci parte!
❗️Oferă din IDEILE și CREATIVITATEA TA pentru a crea împreună soluții 
ecologice și semnificative pentru locuitorii din Baia Mare!

link: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6SLEjGRyTFguNnpi1SAEhcnYKRWShi4OCNmMlHjrDQYjhrg/viewform?fbclid=IwAR3v5k5uGzHmY9agKIMxc6keOvJXkZ3Z4fzz13TbzrUDl3Z2Uhz7_GMxPgk

 

V[ rugăm să completați chestionarul până vineri, 06.11.2020. Mulțumim. 

Postat la data de 02.11.2020. 

 

  COMUNICAT DE PRESĂ

Lansarea proiectului UIA SPIRE BAIA MARE

Decontaminarea terenurilor poluate și crearea unui hub de inovare în centrul municipiului Baia Mare

 

Municipiul Baia Mare intră în rândul orașelor europene inovative odată cu lansarea proiectului UIA SPIRE BAIA MARE. Este printre primele orașe europene care are curajul să demareze proceduri de decontaminare pentru solurile poluate cu metale grele folosind soluții bazate pe natură. În trecut au existat probleme reale legate de poluarea solului în diferite zone ale municipiului, iar proiectul își dorește să rezolve aceste probleme și să îi implice activ pe cetățeni în implementarea soluțiilor identificate, dar și în dezvoltarea orașului. 

 

Joi, 9 aprilie, a avut loc o întâlnire online, în care partenerii proiectului au discutat pașii următori pentru implementarea obiectivelor UIA SPIRE BAIA MARE, dar și stadiul actual al proiectului.

 

Practic, în următorii trei ani, mai multe terenuri cu o suprafață totală de aproximativ opt hectare vor deveni ”laboratoare vii” (Living Labs). În proiect vor fi implicați cetățeni, antreprenori,  experți și elevi care vor putea veni cu idei de inovare și care vor avea un spațiu special creat în centrul orașului, un Hub de inovare.

Partenerii proiectul vor ajuta la implementarea unui sistem virtual de recompense și plăți, numitiLEU, pentru încurajarea comportamentelor orientate spre inițiative eco-antreprenoriale ducând astfel la o dezvoltare durabilă în oraș și pentru susținerea implicării cetățenilor în proiect, dar și pentru obținerea unor beneficii și reduceri la nivel local, pe viitor. Se va utiliza platforma iGIS pentru colectarea datelor, platformă care va putea oferi previziuni despre durata decontaminării unui teren.

Prin proiectul UIA SPIRE se vor utiliza metodele  non-invazive și soluții bazate pe natură pentru reducerea poluării cu metale grele. Totodată, proiectul  are scopul de a sprijini noi economii bazate pe natură la nivel local, noi inițiative în comunitate și idei venite din partea tinerilor și eco-antreprenorilor. 

La final, după rezultatele concrete ale proiectului partenerii vor dezvolta un Masterplan pentru Zona Metropolitană Baia Mare, care va viza recuperarea și regenerarea celor aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate.

Parteneriatul național este coordonat de Municipiul Baia Mare și este format din următorii parteneri naționali: Urbasofia, Indeco Soft, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și  Clusterul Green Energy.

Bugetul total al proiectului este 3.264.800,50 Euro, din care finanţarea nerambursabilă prin Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă este de 2,611,840.40 Euro, aferentă programului Urban Innovative Actions (UIA – Acţiuni Urbane Inovative).

Detalii găsiți la următoarele adrese:

https://www.facebook.com/UIASPIRE/

http://spire.city/

https://uia-initiative.eu/en/uia-cities/baia-mare

Galerie fotoHarta ZMBM

plic_nl.png

Newsletter

Introduceti e-mailul dvs. pentru a primi toate noutatile ZMBM


Dezabonare

Meteo

Copyright © 2013 Zona Metropolitana Baia Mare

by silkweb design